Progressiva Malmö anno 2010

Det senaste året har mina öron glatt sig åt en enorm musikalisk kreativitet från vårt lands södra ände.  Något som grott i den skånska myllan länge har på sistone blommat ut i en färgstark musikscen som inte längre bara gör sig hörd på underjordisk nivå utan även hittar fler lyssnare än de redan frälsta.

Här på Spisa har vi i år uppmärksammat VED, Skeppet, Luva, Lugnet och BEAST och hos våra bloggvänner Prejka kan den nyfikne lyssna in sig allsköns malmöitiska förmågor.  För en utmärkt introduktion rekommenderas Jonas Grönlunds artikel i Sonic #50 där han intervjuar flertalet aktörer i ”en lokal scen som delar ett gemensamt intresse för sinnesutvidgande klubbexkursioner, psykedelisk disco och dansmusik från den vänstra sidan av de stora motorvägarna i allmänhet.

För att uppmärksamma denna våg av ny musik från Malmö anordnas nu i helgen på Babel en två dagars festival under den illustrerande titeln Som en aldrig sinande ström där flera av de intressantaste och högaktuella konstellationerna uppträder. Det återstår att se om det blir lika flummigt som när fjolårets Samhain-festligheter gick av stapeln i samma lokal och 600 matta gräsmatta, lövträd, svampar och gud vet vad inkorporerades i lokalen! (kolla in fler av Moa Andersdotters suggestiva bilder HÄR)

Närmaste dagarna, inför Som en aldrig sinande ström, kommer vi på Spisa att uppmärksamma ett par av våra favoriter bland de uppträdande. Vi börjar med duon Vidderna som under en längre tid snickrat ihop otaliga versioner av oftast obskyra original från förr till sin egen psykedeliska och lätt proggiga dansmusik.  I somras släpptes så deras första helt egna alster, popmusik inspirerad av deras versioner i form av tre starka spår, varav ovan video utgör ett, på en strålande split-tolva som de delar med en annan personlig favorit vid namn Ljudbilden & Piloten.

Mellan åren 2002 och 2009 erbjöd Tomas Melinders malmöbaserade skivetikett Nosordo en vital grogrund för åtskilliga progressiva akter. Undertecknad minns speciellt varmt bolagets premiärsläpp, den fina split-CDn med Krankys Gregg Kowalskis alter ego Osso Bucco och Kristoffer Ströms enmansorkester Ljudbilden & Piloten. En skiva som fortfarande åker fram titt som tätt och där framförallt Ströms senare hälft fortsatt lyckas försätta mig i ett ack så behagligt tillstånd.

Glädjen var därför stor när bolaget nu återuppstått som Neosordo och förutom nämnda Vidderna/Ljudbilden-tolva även nyligen gett ut en split med de omskrivna Roll the Dice, Magic State och BEAST! Bägge skivorna är limiterade ”white labels” i 281 exemplar som fortfarande kan, och bums bör, beställas från Neosordo. Där kan man även ta del av Nosordos tidigare släpp till vrakpriser, exempelvis Ljudbildens finfina och rikligt illustrerade fullängdsdebut för ynka 30 bagis!? Därtill går den senare att förhandslyssnas HÄR.

Vidderna och Ljudbilden har redan hunnit uppträda tillsammans i Sao Paolo och befinner sig just nu på turné i Kina. Världsvid succé är ofrånkomlig.

2 reaktion på “Progressiva Malmö anno 2010

  1. Men Thomas, man kan ju faktiskt dra en repa ner till Skåneland – såååå långt är det inte! ;-) Jag blev faktiskt riktigt pepp efter att nu ha skrivit om eventet och överväger starkt att skrinlägga mina övriga planer och boka en resa. Haka på vetja!

    En tröstande information som går att läsa på Babels hemsida även om man inte kommer iväg:

    ”Två kvällar där vi firar en lös scen i Malmö som har kommit till på allvar i år och åtta band spelar och spelas in för att ges ut på en livevinyl senare i år.”

    http://babelmalmo.se/konsert/101022

    Mmm, låter som mumma det där. Och, ja Thomas, du vinylvägrare får väl hålla tummarna för ett kassettsläpp av dito… ;-)

  2. Är glad att Nosordo återuppstått, även om det är i annan form. Kul att Ljudbilden/Kristofer Ström kommer med nytt också, har varit väl tyst kring honom på senaste tiden. Vidderna å andra sidan har gått mig fullständigt förbi, men det låter ju förbaskat bra det här! ”Som en aldrig sinande ström” har potentialen att bli ett fantastiskt evenemang för de utvalda som kan närvara (sablars geografi), och som ypperligt visar upp det bästa ur den Malmöitiska gräddan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *