De små detaljerna (och lite samplingshistoria)

Jag tycker det är kul att hitta nya detaljer i skivor som jag lyssnat på under en längre tid, t.ex. alla subbasgångar som finns i Trentemøllers numera klassiska platta The Last Resort. Det var först i en bilresa förra året (med en snuskigt bra stereo) som jag verkligen hörde den fulla dynamiken av spår som Evil Dub.

Dagens upptäckt var iåfs något simplare och uppenbarare, nämligen hur Koop (som iåfs baserar sin musik på samplingar) rakt av tagit basslingan från John Coltranes och hans låt Greensleeves – ungefär samma uppenbarelse för mig som när jag märkte att Röyksopp tagit huvudmelodin i sin Happy Up Here rakt från Parliament och deras Do That Stuff.

Vet inte om känslan är besvikelse eller uppenbarelse när jag tänker efter, kanske är det briljans? I vilket fall – vill ni nörda loss själva så finns rätt många roliga samplingsexempel på whosampled.com, t.ex. att The Prodigy samplade Ultramagnetic MC’s och deras Give the Drummer Some (lyssna runt 00:27) till sin egna låt Smack My Bitch Up.

Har du 18 minuter över? Kolla då den den här mycket sevärda minidokumentären om kanske världens viktigaste trumbreak.

4 reaktion på “De små detaljerna (och lite samplingshistoria)

  1. Intressant och seriös dokumentär. Man känner ju igen breaket, men jag visste inte tidigare vart det kom från. Det är som Apache-breaket som återkommit på alla möjliga ställen.

  2. Hmm,jag känner alltid igen amen-breaket när jag hör det. Nu gör jag ju musik, men innebär det att jag är utestängd ur det kollektiva undermedvetna?

    Hursom vill jag nog mena att ”sampling” som koncept fanns innan samplern, riffen i bluesmusik är ett uppenbart exempel. Skillingtrycken en annan kanske, säkerligen finns det exempel i alla konstarter. Konst gör ju inte hopp framåt, utan är väl snarare dialektisk till sin natur? Skillnaderna mellan amen-breaken, i hastighet, pitch och varianter är dessutom stora, är de då ändå samma sak? Är alla trianglar lika? Finns säkert nån som skrivit massa om detta redan, har för mig att typ dj spooky eller robin rimbaud skrev en bra text om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *